subota, 14. travnja 2012.

iznik pločice

Fascinirana pričom o ručno izrađenim Iznik pločicama i propašću jedne prekrasne proizvodnje, moram s vama podijeliti ovu priču....

Iznik keramika je prekrasna, ručno proizvedena i ručno ukrašena i oslikana, keramika koja se proizvodila u razdoblju od 15.-17. stoljeća, a nastala je u istoimenom gradu u Turskoj.
Najprije je proizvodnja započela sa jednostavnom glinenom keramikom, a zatim se proizvodila visoko kvalitetna keramika obojana kobalt plavo s bezbojnom glazurom. S vremenom su na tradicionalan turski dizajn utjecali kineski elementi i poznati kineski plavo-bijeli porculan, a vidi se i utjecaj Perzije. Kroz godine, dekoracija keramike se mijenja i dodaju se boje. U početku tirkizna u kombinaciji s tamnim sjenama kobalt plave, a zatim pastelne nijanse zelene i blijedo ljubičaste kadulje. Na kraju je crvena zamijenila ljubičastu, a smaragdno zelena pastelne nijanse zelene boje



U Istanbulu se primjeri Iznik pločica mogu vidjeti u Plavoj džamiji (nazvanu po plavim pločicama) i u dijelovima Topkapi palače.

E sad, ono što je tužno u cijeloj priči..... 


Unutrašnjost džamije je obložena s više od 20.000 ručno izrađenih Iznik keramičkih pločica na kojima je oslikano više od pedeset vrsta različitih tulipana. Pločice na nižim razinama su tradicionalnog dizajna, a na galeriji njihov dizajn postaje blistav s prikazima cvijeća, voća i čempresima. Pločice su izrađene pod nadzorom Iznik majstora lončara. Cijenu, koja se trebala platiti za svaku pločicu, fiksirao je sultan dekretom. Cijena proizvodnje se tijekom vremena povećala, no to se nije moglo dodatno naplatiti. Kao rezultat toga, kvaliteta pločica koja se nalazi u džamiji postupno se smanjila. Njihove boje su blijeđe i mijenjaju se (crvena je postala smeđa i zelene boja u plavu prošaranu bijelom). Pločice na stražnjem dijelu balkona su pločice reciklirane iz Harema u Topkapi palače, koja je bila oštećena u požaru.
Na kraju je proizvodnja bila toliko loše kvalitete da je osiromašila stanovništvo (mislim da je i potpuno propala), a zamijenila ju je jeftinija kineska keramika. Zaljubljenici i entuzijasti na svojim unikatnim radovima prenose ljepotu i dizajn pločica i motive s ostale Iznik keramike.


Evo nekoliko fotki:

Plava džamija
 
 
 
 Topkapi palača
 
 
 
 
 

Aja Sofija
 
 


i za usporedbu, suveniri na tržnici Capali



Povijest se ponavlja, zar ne?




 

4 komentara:

  1. Hvala na ovako divnom clanku i slikama.
    Bila sam u nekoliko gradova u Turskoj,Izmir mi se najvise dopao,probudi toplinu u dusi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bellissime fotografie, complimenti! felice giornata a Te....ciao

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijepa i poučna priča. Lijepe slike !

    OdgovoriIzbriši
  4. I lived in Kalimantan forest some time ago. My husband worked in the coal mine, above the mountains. There is no signal in there and eventually we had to communicate with the outside world.

    OdgovoriIzbriši

hvala na posjeti, ostavite trag :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...