ponedjeljak, 27. prosinca 2010.

božićne dekoracije

 ideje, mali tutoriali.....





UKRASI ZA BOR
potrebno: svijeća, voda, kalup, igla, ukrasni konac

U vodu stavite kalup željenog oblika. Razina vode treba biti do polovice visine kalupa, tako da možete kapati vosak. Zapalite svijeću i pustite da vosak kapa unutar kalupa sve dok ne popuni cijeli oblik. Pazite da nakapate vosak otprilike 3 mm debljine, da oblik na kraju ne bi puknuo. Kada se vosak ohladi lagano ga izvadite iz kalupa. Zagrijte iglu na vatri i probušite malu rupicu da možete provući ukrasni konac i objesite vaš novi ukras. S ukrasima se možete poigrati koristeći razne boje voska, dodati zvjezdice, šljokice, obojati ih konturama za staklo (kao ove dvije zvjezdice na slici). Možete na njih staviti salvete decoupage tehnikom. Jednostavno, jeftino i efektno.



KUĆICA ZA PTICE
potrebno: drvena kućica, akrilne boje, svijeća, brusni papir, salvete, kist, lijepilo za decoupage, cres deco (pasta, umjetni snijeg)

Kućicu obojite tamnijom akrilnom bojom. Ja sam odabrala bordo. Ostavite da se osuši. Rubove i površine koje želite da izgledaju "staro" pređite, stružite običnom bijelom svijećom. Premažite drugi sloj akrilne boje, ali odaberite svijetliju nijansu, na slici bijela boja. Ostavite da se suši. Brusnim papirom lagano ostružite površinski sloj bijele boje na rubovima i mjestima gdje želite "izgrebani" izgled, ustvari na mjestima koje ste prešli voskom. Izrežite motiv sa salvete, odvojite prvi sloj na kojem je otisnut motiv i zalijepite ga decoupage lijepilom na kućicu, pažljivo da se ne potrga. Potom cijelu kućicu premažite decoupage lijepilom da zaštitite boju. Krov kućice premažite pastom cres deco za efekt snijega.



VJENČIĆ ZA VRATA
potrebno: krug/prsten od stiropora, akrilne boje, crackle lak, decoupage lijepilo, kist, drveni štapić za roštilj, salvete, metalna kukica za stiropor, ukrasna traka

Krug nabodite na drveni štapić za roštiljanje da ga lakše obojite. Obojite prvi sloj tamnije akrilne boje (na slici crvena), Ostavite da se osuši. Potom premažite crackle lakom potezima u jednom smjeru, kad se osuši premažite sloj svijetle akrilne boje u istom smjeru kao i crackle lak. Pređite samo jednim potezom da ne uništite sloj boje i pojaviti će se pukotine, starinski raspucani izgled. Kad se sve dobro osuši, lijepite motive sa salveta (samo gornji otisnuti sloj) decoupage lijepilom i na kraju za zaštitu premažite cijeli vjenčić. Pažljivo ubodite kukicu i objesite pomoću ukrasne trake. Na isti način možete ukrsiti kuglice, zvonca, medaljone i ostale oblike od stiropora.













                                                                                                                   
DEKORACIJE OD TERAKOTA TEGLICA
potrebno: male terakota teglice, drvene kuglice, akrilne boje, silikonski pištolj 
materijali za ukrašavanje: filc, perje, mašne, gumbi, ukrasne trake, dekorativne žičice, šareni pomponi, umjetna kosa

Teglice obojite akrilnom bojom, a boje birajte ovisno o figuricama koje želite napraviti. Bijela za snjegovića i anđele, crvena za Djeda Božićnjaka. Drvenu kuglicu nalijepite na preokrenutu teglicu i krenite s ukrašavanjem. Sve materijale zalijepite silikonskim pištoljem. Slike govore više od riječi. Uživajte u radu, a mogu vam pomoći i djeca.




TERAKOTA ANĐEO
potrebno: terakota anđeo ili neka druga figurica koju pronađete, zlatna, bijela i brončana akrilna boja, crackle lak, spužvica, kist

Anđela premažite zlatnom bojom, možete ga tako i ostaviti, ali idemo dalje.  Kad se osuši, uzmite pomoću spužvice vrlo malo boje i nanesite na anđela kratkim i blagim potezima. Poseban efekt dobit ćete zbog neravnina, gdje će se providjeti zlatna boja. Na kraju na kosu istom tehnikom nanesite malo brončane boje. Dio koji je držač lučice možete ukrasiti raspucavanjem - zlatna boja, crackle lak, bijela boja.
 



do slijedećeg posta XXX




3 komentara:

  1. Ovi vosak ukrasi su odlična ideja,a mogu ih raditi i djeca!

    OdgovoriIzbriši
  2. wow!!! prekrasni radovi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Beautiful decoration !
    I love that painted birdhouse, so cute with the snowman and stars !
    Hope all your wishes may come true,
    Nice week,
    Sylvia

    OdgovoriIzbriši

hvala na posjeti, ostavite trag :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...